18:10 ICT Thứ ba, 14/08/2018

Thông tin cần thiết

Diễn đàn sinh viên

Cổng thông tin SV

Quảng cáo trái (Cổng thông tin)

Cổng thông tin GV

Cổng thông tin GV (trái)

Trang nhất » Thông tin cần thiết » Thông báo

Bộ môn chế tạo máy đăng báo khoa học trên tạp chí JAEC

Thứ tư - 06/06/2018 08:59
Bộ môn chế tạo máy đăng báo khoa học trên tạp chí JAEC

Bài báo tập trung nghiên cứu phân tích các yếu tố động học của khớp bản lề trong cơ cấu lai - cơ cấu tay quay con trượt nhưng với 2 con trượt. Kết quả nghiên cứu dựa trên sự phân tích về phần tử hữu hạn và mô phỏng cho thấy nhiều kết quả thú vị.
Effect of clearance and friction in revolute imperfect joints on dynamic behaviors of a slider-crank mechanism with two sliders

Ngoc-Thai Huynh1, Thanh-Phong Dao2,3*, Tuan-Hai Nguyen1, Hoang-Nghien Vu1, Le-Quang-Nhat Hoang1, Ho Nguyen1

1Faculty of Electrical, Electronic, Mechanical and Construction, Dong Nai Technology University, Vietnam
2Division of Computational Mechatronics, Institute for Computational Science, Ton Duc Thang University, Ho Chi Minh City, Vietnam
3Faculty of Electrical & Electronics and Engineering, Ton Duc Thang University, Ho Chi Minh City, Vietnam
*Corresponding Author: daothanhphong@tdt.edu.vn
(Received: XX-XX-XXXX; accepted: XX-XX-XXXX; published: XX-XX-XXXX)
Abstract:
Friction and clearance always present in any mechanical system. Hence, the effects of friction and clearance on a dynamic system are so critical. This paper aims to investigate their effects on the dynamic response of a slider-crank mechanism with two sliders and imperfect joints. Firstly, the mechanism is created in Solidworks and then it is simulated via finite element method in ANSYS. The dynamic simulation is conducted to evaluate the mentioned effects. The results revealed that the effect degree of clearance on the dynamic behaviors of the proposed mechanisms is significantly higher than that of friction. Also, the results indicated that the velocities, acceleration, and contact force graph are almost same at different friction coefficient. However, compared with ideal joint case, they had a maximum value and an unstable oscillation. This problem is due to journal collide into bearing induced the maximum values of contact force.
Key Words: Dynamic, radius of journal, friction coefficient, revolute imperfect joints, two sliders.

Chi tiết xem đường link tạp chí tại:

Tác giả bài viết: NTH